Søk

Den store dekkoperasjonen

Under vannoverflaten utenfor Ålesund skjulte det seg en trussel for miljøet i form av gamle bildekk som hadde blitt dumpet på havbunnen. Noen ildsjeler samlet frivillige og lokale bedrifter for å dra i gang «Den store dekkoperasjonen». Det gikk over all forventning.

Norsk Dekkretur fikk i sommer en telefon fra Norges Dykkeforbund hvor de fortalte oss om planene om å hente opp to tonn gamle bildekk på havbunnen utenfor Ålesund.

– Vi tenkte at dette var et kjempeflott initiativ! Vi har samarbeidet med Norges Dykkeforbund tidligere, og vi ville gjerne bidra denne gangen også, sier Per Kristian Nauste, leder i Norsk Dekkretur.

 

«Den store dekkopperasjonen»

Det var den olympiske roeren Martin Helseth som var initiativtakeren bak dugnadsarbeidet. Selv om han bruker mye av tiden sin på vannoverflaten, trives han også godt med å dykke under den. Der har han oppdaget hvor store mengder dekk som ligger på havbunnen, fra en tid hvor dette dessverre var standard praksis for å bli kvitt dem. Det ville han gjøre noe med.

Alle mann på dekk

"Den store dekkoperasjonen" mobiliserte en rekke samarbeidspartnere. Bilprodusenten Polestar stilte både med biler og arbeidskraft fra de ansatte. Norges Dykkeforbund bidro med sin ekspertise, og flere lokale kranbåter samt Aalesund Roklubb bidro med nødvendige fasiliteter. Sist, men ikke minst, stilte om lag 100 frivillige ildsjeler med opprydningen.

Uten mat og drikke duger heltene ikke

Resultatene overgikk alle forventninger. Den opprinnelige planen var å fjerne 2 tonn dekk fra havbunnen, men det ble til slutt hele 3,9 tonn. Dette beviser at når folk går sammen for å beskytte miljøet, kan de oppnå utrolige resultater. Selv om vi ikke hadde muligheten til å delta med fysisk arbeidskraft, bidro vi med å forsyne den flinke dugnadsgjengen med pizza som en velfortjent belønning.

Til topp